top of page

Ανασκαφές του Πανεπιστημίου Κύπρου το καλοκαίρι του 2014

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ

 

Μιχαήλ-Αθανάσιος Καïκας (ΙΣΑ 4ο έτος)

 

Στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, έλαβα μέρος σε  ενάλια αρχαιολογική έρευνα για πρώτη φορά. Πολύ σπάνια το λέω αυτό στην ζωή μου, αλλά επρόκειτο ομολογουμένως για μία μοναδική αρχαιολογική εμπειρία που εξίψωσε το μεγαλείο της αρχαιολογίας πεδίου στα μάτια μου. Μία προετοιμασία και άσκηση όσον αφορά το πρακτικό κομμάτι των καταδύσεων ήταν απαραίτητη και εξίσου ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή.Δεν υπάρχει παρόμοιο βίωμα συγκρινόμενο με μία κατάδυση σε ναυάγιο, ανεξαρτήτως χρονολογικής περιόδου. Από την στιγμή που θα βρεθείς κάτω από την επιφάνεια παραδίνεσαι στην αέναη σιωπή της θάλασσας και το μόνο πράγμα που την διαταράσσει είναι η δική σου αναπνοή. Καταδύεσαι και ξάφνου ξεδιπλώνεται στο βυθό ένα ναυάγιο παραδομένο και παγωμένο στον χρόνο.

Θα μπορούσα να γράψω ατελείωτες σειρές, τόσο για τις καταδύσεις όσο και για την δραστηριότητα και εργασία πάνω στο ερευνητικό πλοίο. Σίγουρα χρειάζεται να έχει κανείς μεγάλη προσοχή, υπευθυνότητα, πειθαρχία πάνω και κάτω από την επιφάνεια, αποφυγή βιαστικών κινήσεων, συγκέντρωση και συναδελφικότητα. Η ανασκαφή αυτή, αλλά και γενικά κάθε ανασκαφή, λόγω της συνεργασίας πολλών συντελεστών, εκτός από την αρχαιολογική προσφορά, αποτελούν σχολεία ζωής.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την υπεύθυνη της ανασκαφής Δρ. Στέλλα Δεμέστιχα για την συμμετοχή μου, τον εκπαιδευτή καταδύσεων και συνεργάτη της ανασκαφής Αντώνη Νεοφύτου και την Ειρήνη Κατσούρη για τα μετα-ανασκαφικά μαθήματα 3D Modeling. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ναυάγιο σας παροτρύνω να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών( ΕΡ.ΕΝ.Α.Ε.) http://www.ucy.ac.cy/marelab/el/

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΦΙΝΟΥ

 

Χρυστάλλα Μιλτιάδου (ΙΣΑ 3ο έτος)

 

Τον περασμένο Αύγουστο έλαβα μέρος για πρώτη φορα στην 10ήμερη έρευνα επιφανείας που διεξήχθηκε στην Κοφίνου. Ήταν για εμένα μια πρωτόγνωρη εμπειρία, κάτι πολυ διαφορετικό από τη έρευνα πεδίου. Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα ήταν η πρώτη επαφή μου με τα τοπογραφικά μηχανήματα που είχαμε στην διαθεσή μας, μηχανήματα όπως το total station και το G.P.S τα οποία δεν θα μου γίνονταν κατανοητά χωρίς την βοήθεια της Κατερίνας. Μεσά από την έρευνα επιφανείας καταλάβαμε σχεδόν όλοι, ότι η τεχνολογία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αρχαιολογική έρευνα και πως το μέλλον της ανήκει. Ο κύριος Βιώνης, ο κύριος Παπαντωνίου, η κυρία Ντόρια Νικολάου μαζί με την Κατερίνα και την Χρυστάλλα κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα πολύ καλό κλίμα, εμπλουτίζοντας παράλληλα τις γνώσεις μας σε αυτό το νέο και διαφορετικό πεδίο αρχαιολογίας.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΠΑΦΟ

 

Ελισάβετ Ηλίεβα (ΙΣΑ 3ο έτος)

Το καλοκαίρι του 2012 ήταν η πρώτη φορά που έλαβα μέρος στην ανασκαφή της Κ. Ιακώβου στην Παλαιπαφο. Η ανασκαφή πραγματοποιηθηκε στο πεδίο σε διάστημα τριών εβδομάδων. Μετά από αυτην ακολούθησαν και άλλες ανασκαφικες σεζόν, που μας έκαναν να αγαπήσουμε ακόμα πιο πολύ την Παλαιπαφο! Πιστεύω πως για μένα, όπως και για την υπόλοιπη ομάδα φοιτητών που λάβαμε μέρος, αυτή η ανασκαφή ήταν μεγάλης σημασίας αφού δοκίμασε τις αντοχές μας και βοήθησε στο να καταλάβουμε εις βάθος την διαδικασία της ανασκαφής στο πεδίο. Σε όλο αυτό, συνέβαλαν φυσικά η Κ. Ιακώβου, η Άρτεμις Γεωργίου και Στέλλα Διακου που έκαναν όλη αυτή την εμπειρία ένα ταξίδι γνώσεων γεμάτο όμορφες στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες! Εύχομαι και ελπίζω να έπονται ακόμα περισσότερες!

ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΟ ΗΡΑΙΟ ΣΑΜΟΥ

 

Αγγελική Χαλκιά (ΙΣΑ 5ο έτος)

 

Η πρώτη μου επαφή με την ανασκαφή ήταν το καλοκαίρι του 2011, πρωτοετής φοιτήτρια τότε, όταν έλαβα μέρος στην  προϊστορική ανασκαφή στο νησί της Σάμου υπό την επιτήρηση της κ. Κουκά Ουρανίας Αναπληρώτριας  καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η ανασκαφή αυτή αφορούσε την μελέτη των απαρχών κατοίκησης στην περιοχή του Ηραίου και πως αυτή αργότερα εξελίχθηκε και με τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους ναούς της Ελλάδας προς τιμή της θεάς Ήρας. Χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό μέλος που σώζεται από το ναό  είναι μία μόνο κολώνα η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς μέχρι σήμερα. Πρωτοετής φοιτήτρια τότε δεν γνώριζα τον  τρόπο διεξαγωγής μιας ανασκαφής αλλά με το πέρασμα των πρώτων εβδομάδων όλα απέκτησαν ένα ρυθμό. Όταν μάλιστα άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια τα πρώτα ευρήματα ο ενθουσιασμός ήταν φανερός από όλους μας. Βέβαια καθώς ο υδροφόρος ορίζοντας ήταν υψηλός από κάποιο σημείο και μετά σκάβαμε στις λάσπες αλλά αυτό δεν μας εμπόδισε καθόλου μιας και είχαμε εξοπλιστεί ήδη με γαλότσες και αντλίες για την απομάκρυνση του νερού. Στην ανασκαφή αυτή εκτός από την πρακτική του σκαψίματος  πληροφορηθήκαμε για το πως να συμπληρώνουμε ημερολόγιο, για την τοπογραφική τεκμηρίωση των ευρημάτων και για την βάση δεδομένων. Επίσης μάθαμε για το νεροκόσκινο και την διαλογή με τα οποία ασχολούμασταν τα απογεύματα μετά την ανασκαφή και τέλος την καταγραφή και ανάλυση των ευρημάτων πριν τα τοποθετήσουμε οργανωμένα στην αποθήκη για φύλαξη και προστασία. Μέχρι στιγμής τα ευρήματα και κυρίως η κεραμική των κατώτερων στρωμάτων  χρονολογούνται από την Ύστερη Χαλκολιθική (4η χιλ. π.Χ) μέχρι και τους Ρωμαϊκούς χρόνους . Η ανασκαφή στη Σάμο ,όπως και κάθε ανασκαφή , κάθε χρονιά έχει να προσφέρει και κάτι καινούριο μιας και λίγο ο ήλιος, λίγο η κούραση, λίγο η καλή παρέα κάνουν την εμπειρία αξέχαστη.  Γι’αυτό πιάστε καπέλα και αντιλιακά και καλα σκαψίματα! 

bottom of page